Halvdagsretreat i sol og vind!

I et dramatisk, solbeskinnet blæsevejr blev årets halvdagsretreat afviklet på Kalkgården i Mølleådalen. Efter mindfull-walking og øvelser i Threehugging, nåede vi ud til Klevads Enge for at opleve kulminationen på tre timers meditativ stilhed - i skøn pagt med naturen. Her var vi langt væk fra mobiltelefoner (ingen dækning), motorstøj, computere og verdens vrimmel. Her var kun den dybblå himmel, susen i træerne, Mølleåen, der langsomt gled forbi og de vidtstrakte engskrænter med græssende køer, fugleakrobatik, vilde blomster og sværme af guldsmede på svirrende vinger. Efter en hjemtur med mere mindfull-walking, sluttede aftenen med bålmad og mindfull-spisning. 6 timers ro, langsomhed og fordybelse var til ende for en samling trætte, men afstressede deltagere. Håber I alle havde en dejlig oplevelse. Vi ses til næste halvdagsretreat på Kalkgården.

KH Jens

Kvæget på Klevads Enge

Kvæget på Klevads Enge

Mølleådalen - Klevads Enge

Mølleådalen - Klevads Enge

Ny viden om hjernen - og vores vaner.

Hjerneforskning har vist, at der er en sammenhæng mellem vaner og en række hormonelle forhold i hjernen - f.eks. dopamin, som bl.a. skaber velvære. Hver gang man vedligeholder en vane, belønner hjernen indsatsen ved at udløse dopamin. Professor i neurobiologi ved Københavns Universitet, Albert Gjedde, har forsket i hjernens afhængighed af de velkendte vaner. Han fortæller, at det er årsagen til at vi har så svært ved at bryde dårlige vaner. Vi får ganske enkelt ikke en erstatning for vores dopamin-belønning, hvis vi "bare" holder op med en dårlig vane, som f.eks. rygning. For at ændre dårlige vaner, er det derfor nødvendigt at erstatte den dårlige vane med en anden (bedre) vane. Det er ikke nok at lade sig styre af "fornuftens stemme", der siger at man bør lade være.

rygning.jpg

Hvordan kan vi bruge det i forhold til Mindfulness? Første trin i ændring af dårlige vaner, er at erkende vanen og dens magt. Næste trin er at bringe opmærksomhed til den og "opdage" både vanen og de formentlig bebrejdende tanker der følger med. Tredje trin kunne være at vise venlighed og forståelse overfor afhængigheden (at straffe sig selv virker ikke). Fjerde trin vil så være at reagere på en ny måde ved at vælge og prioritere en erstatning (en anden vane/aktivitet), som virker motiverende og attraktiv. Læs evt. mere om emnet i Albert Gjeddes bog: Den afhængige hjerne.

Velkommen til Fredagsholdet

Kære Fredagshold. Tak for et dejligt første møde med jer alle. Jeg håber, at I fik et godt indtryk af Mindfulness og det program vi skal igennem sammen. Til næste gang skal I træne: Bodyscan-meditation og lave små opmærksomheds-øvelser i det daglige, f.eks. når du børster tænder, vasker hår, drikker kaffe, læser i en bog, stryger noget tøj osv. Vi ses næste fredag!

Træningsgruppen

Så mødes vi igen i træningsgruppen, tirsdag d. 4. august kl. 16-18. Vi skal det næste halve år arbejde med et videregående mindfulness-niveau og træne de velkendte meditationer og yoga. Hvis vejret holder bliver en del af træningen ovre i den gamle have i Pederstrup, men starter med at mødes på Telegrafvej. Glæder mig til at se jer! KH Jens

Mindfull-spisning

Lise Baltzer har skrevet bogen "Spis med mindfulness". Det er en spændende bog, der tager udgangspunkt i en bevidstgørelse af både det vi spiser og hvordan vi spiser det. Bogen stiller spørgsmålstegn ved om du spiser på autopilot - og om du spiser på fysisk sult eller på falsk sult. Ved at lære at spise på den faktiske, fysiske sult, opnår du at spise det som er nødvendigt for din krop - samtidig med at du stadig kan spise det du kan lide. Lise Baltzer bruger de velkendte mindfulness-teknikker, f.eks. at mærke kroppen og bruge sanserne. Bogen slutter med beskrivelsen af et 7-ugers program, som man kan følge og lære at spise med mindfulness. Det er alt i alt en velskrevet og letlæst bog, med mange gode anvisninger og pointer. Hvis du vil lære mere om at spise med mindfulness, så kom med på HALVDAGSRETREAT D. 18. AUGUST på Kalkgården. Her slutter vi af med mindful-spisning og jeg fortæller mere om hvordan du kan følge Lise Baltzers tips og tricks. Se indbydelsen til retreatet HER.

Tilmelding

Tilmelding til træningsgruppen "Team Onmind" er i fuld gang. Send en mail, hvis du gerne vil deltage. Vi mødes hver tredje tirsdag kl. 16.00-18.00. Et halv års medlemskab af gruppen koster kr. 500,- (inkusiv moms). Vi mødes første gang efter sommerferien d. 4. august. Glæder mig til at se jer!

Tillykke til tirsdagsholdet!!

Så blev tirsdags-holdet færdige med deres MBSR-forløb. Tusind tak for et fantastisk forløb til jer alle - og tak for nogle lærerige, dejlige uger med alle jer, vidunderlige mennesker, som bare har givet et kæmpe bidrag til et skønt, skønt forløb med mange gode oplevelser (ikke mindst Íbens hjemmebag :-) Stort tillykke med jeres nye kompetence: Christin, Conni, Janne, Lars, Jacob, Berit, Iben, Merete, Tina og Kirsten. Jeg håber at vi ses i træningsgruppen og andre steder! Kærlig hilsen Jens